HTML

Youngtimerek, avagy klasszikussá váló autóink

A blog azokkal a már nem annyira fiatal, de nem is annyira idős, viszont jó eséllyel növekvő értékű autókkal foglalkozik, amelyeket angolul - és németül, és magyarul is - youngtimernek hívunk. A youngtimereket meg kell őrizni az utókor embereinek, akár azért, hogy vágyjanak rá, akár azért, hogy elriasszuk őket tőlük. A lényeg, hogy nyomot mindenképpen hagyjanak maguk után - ez a blog ezt segíti elő.

Friss topikok

Linkblog

2008.12.06. 22:53 Santino007

Minek nevezzelek, avagy mi is az a youngtimer?

Induljunk ki abból, hogy nem minden idetaláló internetező tudja pontosan, hogy mi az a youngtimer. Ők persze valószínűleg kisebb hányadát képezik a látogatóknak, hiszen a "youngtimer" fogalma nem egy hétköznapi dolog, amire csak úgy rákeresünk a neten, mint például az Apfelstrudel-recept, vagy hogy az egykori Felső-Volta vajon melyik mai ország. Ne tekintsünk el viszont a net ismeretterjesztő funkciójától.

Nos akkor.

A youngtimer német eredetű szó, ami önmagában is jól mutatja a német nyelvújítás kétségbeejtő helyzetét. Motorizált germán barátaink számos krigli Paulanert ittak kínukban, mivel velükszületett precizitásukat nem hagyta nyugodni, hogy ugyanúgy oldtimernek neveznek egy 1938-as Horch 853A Sport Cabriolet-et, mint Hansi bácsi 75-ös Audi 50-t.

Ebből a gyorsan kapcsolóknak felsejlik a megoldás: a nem túl öreg, de nem is túl fiatal autókat elnevezték hát youngtimernek. Hogy pontosan hol van az a határ, ahol egy autó még oldtimer, vagy egyenesen: már nem is youngtimer, arra hosszú ideig nem volt egyezményes standard (németekről lévén szó, ez egyébként meglepő).

És hiába rendelkezik 2007. február 28. óta a német KRESZ (próbáljuk csak elsőre kimondani: Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung), hogy a youngtimer életkora 20 és 30 év között van, a négykerék-megszállotti folklór szerint a youngtimerek eredhetnek a kora hetvenes évektől egészen a kilencvenes évek közepéig.

Egy youngtimernek pedig nem kell a mindennapi forgalomban szükségszerűen vezethetetlennek lenni (pl. aszinkron váltó, kézigáz, stb.), sőt, még az olyan világi hívságokkal is rendelkezhet, mint a légkondi vagy az elektromos ablak.

A következő kérdés az lehet, hogy mi legyen a youngtimerek magyar neve? A veterán szóból ugyanis nehezebben képezhető valami hasonló, mint az oldtimerből a youngtimer.

Ezen a blogon a lazább meghatározás alapján fognak írások születni youngtimerekről: a cikk végén például egy - szerintünk - youngtimer, egy első szériás E-Type Jaguar figyeli az olvasót a jobb szemével.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: jaguar oldtimer e type youngtimer


A bejegyzés trackback címe:

https://youngtimer.blog.hu/api/trackback/id/tr62808461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása